Yin yoga in Gavere

Yin yoga = ontspannen

Bij Yin yoga houd je de verschillende houdingen enkele minuten aan en tracht je tijdens elke pose rust en ontspanning te vinden, door rustig in en uit te ademen. Door mindfull in de pose te zijn, naar binnen te keren en te voelen wat er ondertussen in je lichaam gebeurt, leer je jezelf beter kennen en leer je voelen en luisteren naar wat voor jou echt belangrijk en nodig is.

 

Yin yoga is dus niet enkel goed voor je lichaam, het kalmeert ook je zenuwstelsel en zorgt ook voor de nodige rust en ontspanning in je hoofd.

Houd je lichaam soepel

 

Het minutenlang aanhouden van een pose is nodig, zodat je spieren in een specifiek gebied kunnen ontspannen en je bindweefsel of fascia kan gestretcht worden.

 

Waar je bij de actievere vormen van yoga voornamelijk je spieren gaat activeren en stimuleren, ga je bij yin yoga het bindweefsel of fascia stimuleren. Fascia is een eerder stug weefsel en heeft hierdoor de nodige tijd nodig om op een houding te reageren. Net dit maakt dat je langer in een pose gaat blijven.

 

Een leuk weetje: Door je fascia te stimuleren wordt er meer hyaluronzuur aangemaakt, waardoor je spieren, gewrichten en banden beter gehydrateerd worden. Dit zorgt ervoor dat je lichaam en gewrichten soepeler blijven. Hoe beter je fascia dus gehydrateerd is, hoe minder last je hebt van het verouderingroces.

Luister naar je lichaam

Elk lichaam is immers uniek, wat maakt dat niet elke houding voor iedereen haalbaar of goed is. Daarom vertrek Yin yoga vanuit de functional approach.

 

Tijdens de les zal ik bij elke pose een twee à drietal alternatieven aanbieden en kan je zelf op zoek gaan naar de houding die het beste bij jouw lichaam past. Voel je echter nog onvoldoende stretch, of zijn de aangeboden houdingen pijnlijk of onmogelijk, dan gaan we samen op zoek naar een variant of een geheel andere houding die voor jou wel haalbaar is. In yin yoga gaat het er niet om hoe flexibel je bent of hoe diep je in de houding kan.

 

Niet enkel je spieren, onder andere ook de botstructuur in je lichaam bepaalt immers welke houding haalbaar is en welke niet.

 

Hoe de houding er uitziet speelt bij yin yoga dus geen enkele rol. Het doel bij yin yoga is immers dat je specifieke gebieden van je lichaam gaat stretchen, zodat je fascia of bindweefsel gestimuleerd en gehydrateerd wordt. De focus ligt dus niet op het esthetisch aspect maar op stimuleren van een bepaald gebied.

 

Gezien je bij yin yoga je spieren wil ontspannen om je fascia te kunnen stretchen, worden de meeste houdingen liggend of zittend uitgevoerd.

Minder mentale klachten

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde, waar ook acupressuur en acupunctuur uit voortvloeiden, bevinden er zich in je lichaam meridianen of energiebanen, waardoor de chi of (levens)energie stroomt.

 

Dit systeem van meridianen loopt doorheen je hele lichaam en zou zich in je fascia bevinden. Deze chi of levensenergie circuleert via vocht door je fascia.

 

Hoe beter dus je bindweefsel is gehydrateerd door stimulatie, hoe beter je chi door je lichaam zal stromen en hoe minder mentale en fysieke klachten je zal ervaren.

Minder stress, meer energie

Naast de fysieke voordelen, heeft yin yoga ook een impact op je energiebalans en stressniveau. Via je ademhaling en de houdingen, ontspan je je spieren en laat je eventuele spanningen in je lichaam en geest geleidelijk aan los.

 

Kort samengevat, yin yoga is dus toegankelijk voor iedereen die graag zowel lichamelijk als geestelijk soepeler, relaxter en met meer energie door het leven wil.

 

Dat je er bovenop ook leert je eigen grenzen te respecteren en leert voelen wat leeft en echt belangrijk voor je is, is hierbij mooi meegenomen.

 

Gezien je bij yin yoga je spieren wil ontspannen om je fascia te kunnen stretchen, worden de meeste houdingen zittend of liggend uitgevoerd.

Benieuwd?

 
Ben je benieuwd naar wat Yin Yoga voor jou kan betekenen?
  
De lessen vinden plaats in Gavere, in feestzaal de Klokke.

(Een proefles kost slechts 7 euro, een losse les kost 12 euro)